lunes, 12 de marzo de 2012

UGT y CCOO convocan la huelga general el día 29 de Marzo

Raons per la vaga

El Govern del Partit Popular va aprovar el 10 de febrer de 2012 –sense diàleg social i sense informació prèvia als agents socials– el Reial Decret Llei 3/2012 de Mesures Urgents per a la Reforma del Mercat Laboral (BOE núm. 36, d’11 de febrer de 2012). Resumim a continuació les principals mesures d’aquesta norma reaccionària que no crearà ocupació, al contrari, qualsevol treballador a partir d’ara pot ser acomiadat de forma fàcil, ràpida i barata.

Treballadors «de saldo» per a les empreses petites

Si et contracta una empresa amb menys de 50 treballadors (que són pràcticament totes) pot utilitzar un nou tipus de contracte «per a emprenedors»:
–    És un contracte de tres anys i l’anomenen «indefinit». Però estaràs a prova un any, durant el qual et podran acomiadar en qualsevol moment, sense requisits, indemnització ni drets de cap tipus.
–    Si tens menys de 30 anys i ets el primer treballador que contracta, l’empresa rebrà una subvenció de 3.000 euros provinents de diners públics.
–    Si estàs a l’atur i ja no reps prestació per desocupació, no els interessarà contractar-te. Escolliran un altre que cobri prestació, perquè l’empresa podrà deduir fiscalment el 50% de la prestació que el treballador tingués  pendent de rebre (durant un any), i el treballador podrà compatibilitzar el 25% de la prestació amb el sou que li pagui l’empresa. És a dir, que l’empresa consumirà el 50% de la prestació que encara li pugui quedar al treballador.

Més precarietat per als joves

–    Els contractes de formació i aprenentatge, aplicables a treballadors entre 16 i 25 anys, es podran fer a treballadors de fins a 30 anys (i sense límit d’edat per a les persones amb discapacitat) durant el temps que Espanya tingui una taxa d’atur superior al 15%.
–    Aquests contractes podran ser de fins a 3 anys (s’amplien 1 any). El temps de treball efectiu es manté en el 75% de la jornada, però només per al primer any; en el segon i el tercer pot arribar al 85%.

Diners de tots per als empresaris, si creen ocupació… per a alguns

–    Si tens menys de 30 anys, l’empresa que et contracti podrà rebre bonificacions en les quotes de la seguretat social de fins a 3.300 euros en tres anys, i 300 euros més si ets dona.
–    Si tens més de 45 anys i portes a l’atur al menys 12 mesos dels 18 anteriors al contracte, també els interesses: l’empresa que et contracti podrà rebre bonificacions en les quotes de la seguretat social de fins a 3.900 euros en tres anys, i 600 euros més si ets dona.

Acomiadament més fàcil, més barat i més ràpid per a tots

–    Fins ara l’empresari havia de demostrar que el teu acomiadament era procedent perquè hi havia raons suficients i de pes. Ara quedaràs indefens i sense capacitat de resposta, ja que qualsevol excusa permetrà el teu acomiadament.
–    La teva empresa ja no necessita tenir pèrdues per poder acomiadar-te per causes econòmiques, només necessita haver guanyat o venut menys durant els tres trimestre previs. Llavors podrà acomiadar-te amb una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats.
–    Fins ara els acomiadaments col·lectius (ERO) necessitaven ser autoritzats per l’autoritat laboral. Ara ja no cal, la decisió empresarial és la que sempre preval. Contra aquests acomiadaments no hi haurà una altra opció que anar als tribunals.
–    La reforma labora afecta també els treballadors de les Administracions Públiques: podran realitzar-se acomiadaments col·lectius i individuals per causes econòmiques, organitzatives, tècniques o productives; i s’entén com a tals la insuficiència pressupostària sobrevinguda i persistent per al finançament dels serveis públics durant tres trimestres consecutius.
–    L’empresa pot acomiadar un treballador per absentisme (amb indemnització de 20 dies per any treballat) si falta, encara que sigui justificadament, el 20% de la seva jornada en dos mesos consecutius, o el 25% en quatre mesos discontinus en un període de 12 mesos.

Tots som treballadors més barats

–    Fins ara la indemnització per acomiadament improcedent era de 45 dies per any treballat, amb un límit de 42 mensualitats. Amb aquesta reforma la indemnització serà de només 33 dies per any treballat, amb un màxim de 24 mensualitats. Desapareixen els salaris de tramitació, que només es mantenen quan procedeixi la readmissió del treballador.
–    Ara la teva empresa pot rebaixar-te el sou (a més de canviar-te l’horari, el lloc de treball, etc.) al·legant «raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de la producció», i només t’ho haurà de comunicar amb 15 dies d’antelació. Si no ho acceptes, pots extingir el teu contracte amb 20 dies d’indemnització per any treballat, amb un màxim de 9 mesos.
–    També poden canviar-te les condicions de treball si la teva empresa decideix desvincular-se del conveni col·lectiu d’aplicació. A més, el Govern ha decidit limitar a dos anys la vigència d’un conveni caducat (en aquests dos anys el teu salari no s’actualitzarà), i després se t’aplicarà un conveni col·lectiu d’àmbit superior, si és que n’hi ha.
–    Els treballadors a temps parcial podran fer hores extres.
–    Els treballadors que estiguin cobrant la prestació per desocupació podran ser requerits per desenvolupar tasques en benefici de la comunitat, que es poden establir mitjançant acords amb les Administracions Públiques i empreses privades.

http://www.vagageneral.cat/

No hay comentarios:

Publicar un comentario